Wat doet P-DTR / NKT / Mylogenics ?

shutterstock_130533281_central nervous system

Iedereen heeft de behoefte om in meer of mindere maten te bewegen. De dagelijkse dingen als het ophangen van de was, het poetsen van je tanden , optillen van je kinderen , werken in de tuin , wandelen , strikken van je schoenveter , losmaken van een BH enz.. Allemaal dagelijkse dingen die 1 ding gemeen hebben , namelijk het is bewegen .

En op het moment dat je belemmert wordt in deze dagelijkse dingen door een bewegingsbeperking of pijn kan dat tot een behoorlijke frustratie leiden die kan doorwerken in ons hele gevoel van welzijn .

Waarom heb ik bijv alleen maar pijn aan de linkerkant van mijn rug en niet de rechterkant . Waarom komt de pijn weer terug als ik naar een manueel of chiropractor ben geweest en blijft het niet zoals direct na de behandeling ?

Is het je wel eens opgevallen dat bij de meeste therapeuten voornamelijk ” de pijnplek ”  behandeld wordt ? en er zelden naar het totaal plaatje wordt gekeken ?  Pijn is niks anders dan een signaal van het lichaam dat er iets niet helemaal in orde is en dat er dus iets moet veranderen. Pijn geeft dus zelden de oorzaak van het probleem aan , maar is eerder een symptoom.  Maar wat ligt er dan ten grondslag aan die pijn ? Hoe ontstaat dat en hoe kunnen we de oorzaak van die pijn nu aanpakken ?

Belangrijk om te weten is waar wordt elke beweging die je maakt nu aangestuurd ? wat zorgt er nu voor dat je bepaalde spieren wel/niet gebruikt bij het maken van een beweging .

De Hersenen  

Alle bewegingen die we maken worden vanuit de hersenen aangestuurd. Elk patroon , elke handeling wordt vanuit de hersenen ( software ) aangestuurd en door de spieren , ligamenten enz ( hardware ) uitgevoerd. Wanneer je tijdens een behandeling alleen de hardware aanpakt en de software als het ware het “foute” patroon laat herhalen . Is de kans op herhaling en terugkomen van de klacht erg groot . Het is dus van het grootste belang dat we naast de hardware ook de software herstellen .

Het lichaam beweegt in patronen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is ets wat we eigenlijk allemaal doen, namelijk  lopen. Tijdens het lopen is er een complex patroon van aanspannen en ontspannen van spieren die ervoor zorgen dat we ons kunnen verplaatsen. Dit hele patroon wordt gecoördineerd in de hersenen , iets specifieker , het cerebellum. Daar bevindt zich het ” motor Control systeem ” Dit systeem wordt op zijn beurt weer aangestuurd door het limbische systeem en de hersenschors. Deze 2 creëren niet alleen bewegingspatronen ( kijk naar de ontwikkeling van het bewegingspatroon van een baby ) maar creëren ook zogenaamde compensatiepatronen op het moment dat er een blessure aan de hand is .

Als voorbeeld het oppakken van een voorwerp van de grond :

Wanneer je een voorwerp van de grond wil oppakken , Komt er als eerste een signaal aan in het  ” motor Control systeem ” van het limbische systeem ( vervul mijn behoefte ) , daarna van de hersenschors ( neem deze route ) om vervolgens de info door te sturen naar het zenuwstelsel ( doen ) en het spierstelsel ( de beweging )

Het motor control systeem leert deze patronen vanuit verschillende prikkels . Herhaling van eenzelfde patroon, emotie, blessures, bewegingsgeschiedenis, compensatie en ” failure ” zijn allemaal zaken die mede bepalen hoe jij bepaalde bewegingspatronen uitvoert.

WE LEREN VAN FALEN 

Een goed voorbeeld hiervan is een kind dat leert fietsen. Elke succesvolle en onsuccesvolle poging is een ervaring voor de hersenen om te bepalen wat de meest efficiente manier is van het uitvoeren van het gevraagde patroon.

De hersenen zijn ingesteld op overleven en zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Blessures, vermoeidheid, operaties, tatoeages, piercings enz. , zijn allemaal dingen die van invloed kunnen zijn op een optimaal bewegingspatroon en een compensatiemechanisme kunnen triggeren dat uiteindelijk kan leiden tot klachten in spieren, pezen en gewrichten .

Hieronder een aantal voorbeelden :

What your brain may perceive as resistance to the path ahead could be many things based on your life experience, but for now lets consider the following examples –

– Blessure – Als kind ben je hard op je knie gevallen tijdens het buitenspelen. Vanuit deze situatie ( failure / pijn ) leren je hersenen een bewegingspatroon aan dat ervoor zorgt dat je minder gewicht op je pijnlijke been zet zodat je weer verder kan bewegen en kan doen wat je aan het doen was. Dit compensatiepatroon blijft actief in je systeem zitten. Dus 15 jaar later terwijl je bijv voor de halve marathon aan het trainen bent, heb je tijdens het lopen nog steeds meer gewicht op je ene been dan op het andere. Je krijgt last van je nek en schouders en wat je ook doet , het blijft terug komen. Wanneer er niemand rekening houdt met je ontwikkelde bewegingspatronen in je lichaam en dus niet je knieblessure van 15 jaar terug meeneemt , zal de klacht in je nek en schouder nooit opgelost worden .

– Compensatie – Voor vele geldt dat ze de hele dag zitten . Van de ontbijttafel naar de auto. Van de auto naar bureau en weer terug naar huis om vervolgens op de bank te ploffen. Hiermee leer je je lichaam eigenlijk dat je bilspieren niet hoeven te werken ( use it or lose it ) en worden dus inactief. De aansturing van de bilspieren ( Gluteus ) wordt langzaam slechter en wordt dus lastiger om te gebruiken. Wanneer je na een lange dag zitten , opstaat , kunnen je hersenen de bilspieren niet vinden . Met als gevolg dat het lichaam gaat compenseren. Je hersenen kiezen dan spieren die in de zelfde lijn liggen als de bilspieren om je toch op een of andere manier veilig te kunnen laten lopen. Denk aan de kuit spier bijv of je nek, onderrug . Veel klachten aan de achterkant van het lichaam zijn een gevolg van slecht werkende bilspieren . Stijve nek , achillespees, zweepslag , hamstring enz…

– Ademhaling  – Omdat een mooie strakke buik behoort tot een van de kenmerken die als” mooi ” beschouwt worden zijn er veel mensen geneigd om ipv een goede diafragma ademhaling te doen , hun buik in te houden en met name hoog te ademen in de borst en nek. Gevolg hiervan is , een slecht functionerend diafragma en daardoor geen optimale stabiliteit / core. Je lichaam zorgt er dan voor dat je grote rugspieren (latissimus dorsi) en andere stabilisatoren van je schouderblad niet optimaal kunnen functioneren. Schouder en elleboog klachten zijn vaak een gevolg van slechte ademhaling en een niet goed werkend core systeem .

– Herhaling / RSI – Een constant repeterende beweging kan een enorme impact hebben. Denk aan de ” muisarm ” . Wanneer je deze situatie niet veranderd , zal het probleem altijd blijven terug komen. Het belangrijkste wat je kan doen in zo’n situatie is het veranderen van de beweeg gewoonten en zorgen dat de aangedane spieren sterker worden zodat er een grotere belastbaarheid ontstaat.

– Failure – Je bent bezig aan een workout op hoge intensiteit in een race tegen de klok ( crossfit bijv ) Uiteindelijk slaat de vermoeidheid toe en ben je niet instaat een goede uitvoering vast te houden op die hoge intensiteit ( = failure ) Maar je laat je hierdoor niet weerhouden en je wil de race afmaken .Je begint te compeseren . Je bijt op je tanden , de meest gekke gezichten , je houdt je adem in enz.  Met als gevolg spanningshoofdpijnen , last van je kaken andere onverklaarbare blessures die maar niet over lijken te gaan .

– Operatie  – Bijv . Je blinde darm wordt verwijderd. Terwijl de wonden helen , zoekt je lichaam voor een compensatie om de core spieren te vervangen , om op die manier toch enige vorm van stabiliteit te generen. Vaak doet het lichaam dit , door de onderrug wat te verstijven. Wanneer je jaren later besluit om weer eens actief te gaan trainen krijg je ineens last van je onderrug terwijl je geen idee hebt hoe dit kan .  Vaak verstoord het litteken een optimale werking van de core waardoor je rug nog steeds alles mag opvangen ,

Wanneer je maar last blijft houden van pijn, of je komt niet door een plateau heen, je last hebt van continue spanning in je spieren of dat oude blessures steeds weer opspelen. Dan is de kans groot dat er een probleem is in het aansturingsmechanisme van je hersenen naar je spieren of dat er een foutief bewegingspatroon ontstaan is waardoor je steeds weer terug valt.

P-DTR / NKT / MYLOGENICS 

P-DTR, NKT en Mylogenics zijn behandelmethodieken die erop gericht zijn de aansturing van de spieren weer te optimaliseren.  Door middel van spiertesten , zogenaamde ” release ” methodes en gerichte oefeningen pakken we de oorzaak van het probleem aan en herstellen we de aansturing van de aangedane spieren en optimaliseren we het beweegpatroon weer , zodat de pijnklacht verdwijnt en het lichaam weer optimaal functioneert.

De spiertesten worden gebuikt om te kijken welke spieren er in het systeem ” offline ” zijn en dus een disfunctie hebben . vanuit deze testen en de intake wordt er een beeld gevormd van de oorzaak van de klacht en gaan we dmv een neurologische reset, release en/of activatie technieken de aansturing van de spieren weer herstellen .

De oefeningen zorgen ervoor dat het patroon dat verantwoordelijk was voor de klacht wordt ” overschreven ” en er een efficiënter patroon voor in de plaats komt waardoor de klacht verdwijnt en je optimaler kan functioneren.

Deze Methodiek zorgt ervoor dat wij de link kunnen leggen tussen een enkel blessure op je 6e die verband houdt met een heupklachten op je 30e . Of pijn aan je kaken en hoofdpijnen met slechte ademhaling. enz.. Deze methodiek is in staat om veel klachten die als chronisch worden bestempeld op te lossen . Denk maar eens aan een moeder die constant haar kind aan de zelfde kant tilt, een hardloper die continue last krijgt van allerlei pijntjes , een tennisspeler die totaal uit vorm is sinds een operatie , een stewardes die last heeft van haar heup omdat ze constant haar karretje op de rem moet zetten en weer van de rem moet halen. Een legio aan klachten die allemaal 1 ding gemeen hebben : een verstoring in de aansturing

Ben je het een beetje beu dat altijd maar de symptomen worden nagejaagd ?

Of dat er na 10 behandelingen nog steeds geen vooruitgang geboekt is ?

Wil je graag weten waarom je iedere keer weer last krijg ?

Heeft er iemand wel eens gekeken of er een verband bestaat tussen je huidige klacht en een operatie ?

Kom je niet verder in je trainingen ?

Misschien is het tijd om eens iets anders te proberen …

“The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results” 

Albert Einstein