sprintenSprinten om vet te verbranden en gewicht te verliezen.
Wist je dat sprinten ook je immuniteit kan verbeteren !
Een nieuwe studie in het European Journal of Applied Physiology toonde aan dat hoe langer de tijd die een persoon doorbrengt boven de anaërobe drempel, hoe groter het effect op de vetverbranding en groeihormoon (GH) productie is. Ook krijgt je immuniteit  een boost als je boven de anaërobe drempel beweegt. High-intensity training is zo effectief omdat de anaërobe oefening de genen-activiteit verhoogt met bijna 75 procent ten opzichte van steady-state-aerobics. De nieuwe studie vergeleek het effect van een 15 minuten high- intensity inspanningstest tot uitputting met een 30-minuten aërobe inspanningstest op gen-en witte bloedcellen activiteit. Het grootste deel van de 15 min  high-intensity test werd doorgebracht boven de anaërobe drempel, terwijl de aërobe test onder de drempel was. Beide testen versterkten de activiteit van het immuunsysteem en de reactie op stress, maar de high-intensity studie leidde tot een diepgaande verhoging van de activiteit van genen die betrokken zijn bij het vetmetabolisme en het groeihormoon .

De activiteit van Vet-,proteïnen- en glucosemetabolisme werd verhoogd  in ten minste 310 genen na 15 -minuten intensieve training. Ter vergelijking, 69 genen hadden verhoogde activiteit na het  30-minuten aërobe proces, waarvan een meerderheid van die genen betrekking hadden op het  immuunsysteem en een paar die betrokken waren bij het glucose metabolisme, wat betekent dat er voornamelijk een impuls aan het immuunsysteem en het koolhydraat metabolisme werd gegeven.

Deze studie biedt een andere manier aan om te begrijpen waarom sprints vetverbrandend werken en spiermassa kunnen opbouwen, terwijl de steady-state-training een meer katabole(afbrekend) effect heeft op weefsel. Het high intensity proces triggert groeifactoren die de vorming van spiercellen en weefsel bevorderen, waardoor je sterker wordt en je je spiermassa vergroot. Zestien genen die direct betrokken zijn bij de vetstofwisseling werden geactiveerd in de high-intensity studie die niet actief waren na de steady-state aërobe test.
Je kan dus in de helft van de tijd van een aerobe oefening een High Intensity oefening doen met meer vetverbrandend voordeel!
Pas de high-intensity training aan aan uw behoeften. Als je aan wedstrijdsport doet, kunnen kortere sprints met korte rust intervallen ideaal zijn. Voor recreatieve sporters die vet willen verbranden, is het beter om de totale trainingstijd kort en intens te houden voor de beste resultaten. Effectieve trainingsschema’s zijn onder andere 6 sets van 30 seconden met 4 minuten van herstel, of 60 sets van 8 seconden met 12 seconden van herstel (ja, dat is 60 sets, maar je doet 3 sets per minuut en de hele training wordt gedaan in 20 minuten ). Meer gematigde intensiteit voor langere intervallen hebben ook aangetoond effectief te zijn, maar het onderzoek gegevens van vet verlies is niet zo dramatisch.
 Reference:
Sakharov, D., Maltseva, D., et al. Passing the Anaerobic Threshold is Associated with Substantial Changes in eh Gene Expression Profile in White Blood Cells. European Journal of Applied Physiology. 2011. Published Ahead of Print.