Wel eens last van ‘ brandend maagzuur ‘ of ‘ heartburn ‘ neem je dan Rennies of enzymen.. ?

Voel je na een maaltijd die veel vet en eiwit bevat wel eens een branderig gevoel in je slokdarm of in je borst ? Grote kans

Schermafbeelding 2013-03-25 om 09.54.02

dat je last hebt van brandend maagzuur of Heartburn. Men denkt vaak dat er een teveel aan maagzuur aanwezig is waardoor je deze klacht ervaart en neemt dan maagzuurremmers . Dit is echter niet het geval !

Maagzuur is een essentieel zuur dat er o.a. voor zorgt dat alle voedingsmiddelen die we eten worden verteert zodat we de voedingsstoffen die erin zitten kunnen opnemen in ons lichaam. Hoewel de vertering van koolhydraten als brood en pasta al begint in de mond, worden de eiwitten die we binnenkrijgen dmv onze voeding voornamelijk in onze maag verteert. Maagzuur speelt dus een essentieel rol bij het verteren van eiwitten.

Het maagzuur niveau wordt sterk beïnvloed door de aanwezigheid van stress. In onze huidige maatschappij staat ons lichaam veel bloot aan stress. Stress door werk, verkeerde voeding enz. Gevolg is dat het maagzuur niveau daalt en er dus geen optimale vertering kan plaatsvinden. Vaak zie je dan ook dat mensen met veel stress vaker last hebben van brandend maagzuur.

 

Hoe ontstaat dit ?

Een van de gevolgen van een laag maagzuur niveau is dat het lichaam geen optimale prikkel krijgt over de aanwezigheid van maagzuur, gevolg is dat hierdoor het klepje dat ervoor zorgt dat je maagzuur in je maag blijft open gaat staan. Met als gevolg dat er maagzuur omhoog komt en er het gevoel van brandend maagzuur of heart burn ontstaat.  Vergelijk het met de benzine meter in de auto. Als je benzinetank bijna op is gaat het lampje branden omdat je moet tanken. Als het peilmechanisme stuk is, zal het lampje ook niet optijd gaan branden. Daarnaast krijgen we in ons huidige patroon veel ongezonde vetten binnen. Vetten zorgen er ook voor dat de vorming van verteringsenzymen met ± 50% afneemt. Nog een oorzaak waardoor het maagzuur niveau vaak te laag is.

 

Hoe los je dit op ?

Om een te kort aan maagzuur op te lossen zijn er aanpassingen nodig in je lifestyle. Aanpassen van je voeding, reduceren van stress en het supplementeren van o.a. extra verteringsenzymen zijn de eerste stappen naar een betere vertering en een gezonder lichaam. Klachten als brandend maagzuur,  opgeblazen gevoel, after dinner dip, winderigheid enz. zullen sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Het optimaliseren van de spijsvertering is een belangrijk onderdeel van een gezond en energiek lichaam. 

 

fundazymes_2

verteringsenzymen