Of het nemen van supplementen wel of niet iets toevoegt , daar zijn de meningen en de wetenschappelijke onderzoeken nogal sterk over verdeeld. Dus in die discussie ga ik me nu dan ook niet in mengen. Ik kijk vooral naar wat er werkt. In de praktijk zie ik dat het nemen van supplementen in veel gevallen erg nuttig kan zijn en zelfs klachten kan verhelpen / verminderen.

Voor je begint aan het nemen van supplementen moet je zorgen dat de basis klopt. Je voeding en je beweegpatroon moeten goed zijn en daarnaast moet je vertering en je voedingsopname goed zijn. Pas dan zul je het effect van de supplementen optimaal beleven en zullen de supplementen doen wat ze moeten doen.

De supplementen die worden geadviseerd bij een PHP protocol zijn een combinatie van supplementen om ervoor te zorgen dat alle essentiële processen in het lichaam beter gaan functioneren. Veel lichamelijke en mentale klachten komen voort uit een tekort aan voedingsstoffen. Een tekort dat vaak ontstaan is door bijvoorbeeld ongezonde voeding, slechte vertering of opname, afvallen op basis van calorie restrictie, eenzijdig eetpatroon. Door die te korten aan te vullen met supplementen en je lichaam weer te laten beschikken over de juiste voedingsstoffen zullen veel klachten verminderen of verdwijnen.

Zouden die klachten ook verdwijnen op het moment dat je geen supplementen neemt en alleen je eten en bewegen aanpast ?

Ik denk dat er een kans is dat er wel iets zou kunnen veranderen in het tekort. Maar in de praktijk zie ik vaak dat de tekorten zo groot zijn, dat aanvulling echt nodig is. Ons huidige eetpatroon is in veel gevallen ontoereikend om alles binnen te krijgen wat je binnen zou moeten krijgen. Veel groente en fruit is niet meer zo voedzaam als 20 jaar geleden en daarnaast is bij 70% tot 80% van de mensen de vertering en opname niet optimaal, vaak als gevolg van stress.

Welke supplementen zou je aanbevelen ?

Welke supplementen ik zeker aan iemand zou aanbevelen zijn :

Water – visolie – multivitamines – verteringsenzymen. Wanneer je je eet en beweegpatroon aanpast kun je met deze basis al heel veel verbetering bewerkstelligen in de kwaliteit van jouw leven.

Op mijn website staan nog meer supplementen die bij veel mensen te weinig aanwezig zijn en daardoor klachten veroorzaken.

Lees ook :

Rennies of enzymen ? 

10 redenen om meer water te drinken

10 redenen om suiker te vermijden