” Waarom kan mijn fysio dit niet ? ” is een vraag die ik steeds vaker te horen krijg van mijn cliënten.

Ik kan daar meestal geen antwoord opgeven omdat ik die fysio meestal niet persoonlijk ken, maar ik zal hieronder proberen duidelijk te maken hoe het komt dat ik dat wel kan.

Stop Chasing Pain !!

Een pijn klacht of bewegingsbeperking is meestal geen oorzaak , maar een gevolg van een ander probleem. Een probleem dat vaak pas tot uiting komt als er een belasting plaats vindt waar het lichaam niet op berekend is. Dit kan een plotselinge versnelling zijn of juist een beweging die zich vaak herhaalt in een kort tijdbestek.

Denk maar eens na wanneer je door je rug gaat… vaak is dat bij een plotselinge beweging en vaak een beweging die je niet vaak maakt. Het verzwikken van je enkel… gebeurt ook meestal op een onverwacht moment. Of het hebben van een pijnlijke elleboog …. vaak na periodes te lang achter de PC of teveel appen . Het lichaam is dan niet in staat om antwoord te geven op de gevraagde belasting met als gevolg dat er uiteindelijk klachten ontstaan.

IMG_3144

 

De traditionele methodes zijn dan vaak gericht op het verhelpen van het symptoom door bandages / tape / spalken / protheses enz.. en beweging uit de weg gaan en hopen dat het met rust over gaat. Rust helpt zeker …. voor even….

Een goed voorbeeld hiervan is hardlopen. Veel voorkomende blessures bij het hardlopen (rug – knieën – enkels ) ontstaan meestal niet ineens maar geleidelijk . Eerst heb je er af en toe last van, dan in het begin ff maar na verloop van tijd als je al wat warmer bent gaat het beter en uiteindelijk heb je er continue last van. Meest gegeven advies is dan …. hou maar rust.  Wat gebeurt er dan ? Je stopt met belasten waardoor je lichaam de ruimte krijgt om te herstellen en hoeft niet meer te compenseren. Gevolg is dat de blessure minder wordt. Dus we gaan weer lopen en na een paar weken komt diezelfde blessure ( of een andere of een extra ) weer opzetten. Hoe kan dat nou ?

Als je niks aan de oorzaak doet , los je het probleem niet op …

Hoe vind je de oorzaak dan ?

Voor ik dat ga uitleggen , wil ik eerst even een klein uitstapje maken naar de werking van het lichaam. En met name de functie van de spieren. De spieren zorgen er eigenlijk voor dat we kunnen bewegen. Iedere beweging wordt vanuit de hersenen aangestuurd, waardoor onze spieren een signaal krijgen om samen te trekken of te ontspannen.   Elke beweging die je maakt wordt eigenlijk gecreëerd  door een systeem van samenwerkende spieren die aanspannen en ontspannen. Op het moment dat daar een kink in de kabel komt en het samenspel wordt verstoort dan zal er een situatie ontstaan waarbij de samenwerking niet meer optimaal is voor alle spieren.  Er zullen dan 1 of meerdere spieren harder moeten gaan werken om dezelfde beweging te kunnen produceren.

Zolang de belasting voor het lichaam niet te hoog is zal je lichaam nog een en ander kunnen compenseren… echter wanneer de belasting te hoog wordt , zal het lichaam zich op een andere manier moeten gaan beschermen om te kunnen voldoen aan de vraag. Dat beschermen doet het lichaam o.a. door de bewegingsuitslag te beperken.  Denk maar eens aan de veel voorkomende stijve hamstrings.  Wanneer je langer door loopt zal uiteindelijk door de beperking het spierweefsel op verschillende plekken gaan verkleven. Dit zorgt ervoor dat het samentrekken en ontspannen van de spier wordt beperkt en het probleem , de zwakke schakel,  is geboren.

Nu is het zo dat deze zwakke schakel ook zijn direct omliggende vriendjes beïnvloed. Dat betekent dat wanneer er een spier is die niet goed meer functioneert een andere spier ook wat minder gaat functioneren. En de vicieuze cirkel van verstijven, compenseren, zwakte en verkleven is geboren.

Maar hoe vind je die zwakke schakel nu ? En misschien nog wel belangrijke HOE zorg je ervoor dat je die zwakke schakel weer sterk maakt en optimaal laat functioneren ?

Vanuit mylogenics werk ik met een uitgebreid test protocol. Elke spier die op een of andere manier invloed kan uitoefenen op de gevraagde beweging ( die klachten geeft ) wordt getest op functie ( doet ie wat ie moet doen? ) Wanneer de zwakke schakel gevonden is zal er dmv van een speciale techniek de verkleving verwijderd worden.  Door het verwijderen van deze verkleving , zal die spier weer beter gaan functioneren. Met als gevolg dat in veel gevallen de balans weer gedeeltelijk of helemaal hersteld is en de klacht verminderd of verdwijnt.

Om te voorkomen dat de klacht weer terug komt is het belangrijk de belastbaarheid van de aangedane regio te vergroten dmv specifieke oefeningen.  Op het moment dat je de belastbaarheid van het lichaam groter maakt dan wat het in het dagelijks leven nodig heeft, zal de kans op een blessure sterk afnemen.

Werkt dit ook bij chronische klachten ?

Een klacht wordt vaak chronisch genoemd op het moment dat er geen oplossing gevonden is.  Maar daar geloof ik zelf niet zo in. Waarschijnlijk is de oorzaak van de klacht nog niet gevonden en blijft het probleem daardoor onopgelost. Ik heb regelmatig mensen in mijn praktijk die met chronische klachten lopen en te horen hebben gekregen dat ze ermee moeten leren leven. Maar na 1 a 2 behandelingen klachten vrij zijn…